07 aprilie 2014

Aditivi pentru uleiuri


Aditivii sunt substante care se adauga uleiurilor pentru ale imbunatati calitatea sau a le crea noi proprietati.Aditivii pentru uleiuri se grupeaza dupa proprietatea pe care o imbunatatesc sau fenomenul nedorit pe care il reduc.

Aditivii antioxidanti franeaza procesul de oxidare prin intreruperea reactiilor chimice si prin acoperirea suprafetelor metalice cu o pelicula izolatoare.
Aditivi pentru imbunatatirea vascozitatii.Uleiurile cu punct de congelare coborat,folosite la motoarele care lucreaza la temperaturi joase,au o vascozitate prea mica la temperaturi ridicate.Aditivii pentru imbunatatirea vascozitatii elimina acest neajuns si asigura mentinerea vascozitati normale,atat la temperaturi joase cat si la temperaturi inalte. Astfel de uleiuri ,care pot fi folosite in motoare,atat iarna cat si vara se numesc uleiuri universale sau multigrad.

aditivi
aditivi


Aditivii anticongelanti coboara punctul de congelare prin franarea procesului de solidificare a unor componenti ai uleiului.Aditivii anticongelanti actioneaza numai asupra  uleiurilor cu vascozitate mica,folosite,in general, iarna.
Aditivii detergenti impiedica formarea si mentinerea depunerilor pe piesele motorului .Actiunea lor se exercita prin franarea proceselor care produc substante straine si prin transformarea acestora in produse ce nu se pot fixa pe piese.
Aditivii polifunctionali imbunatatesc deodata mai multe proprietati ale uleiului si sunt formati din amestecuri de aditivi din grupele cunoscute sau din compusi organici cu actiune complexa.
Aditivii antispumanti.Adaugarea unei cantitati foarte mici de ulei silicon in uleiuri, impiedica formarea de spuma.Este importanta minimalizarea formarii spumei care este formata din bule foarte mici de aer ce odata ajunse la partile in miscare se sparg favorizand frecarea fier pe fier si totodata marind uzura.

Articole asemanatoare

Aditivi pentru uleiuri
4 / 5
Oleh

Aboneaza-te prin e-mail

Primeste ultimele articole prin e-mail.Introduceti adresa dumneavoastra.